Luovankylä

 

Luovankylä sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, Teuvan kunnassa. Lähimpiin taajamiin on matkaa n. 15 km, Teuvan ja Karijoen keskustoihin, Kauhajoelle n. 25 km.

Luovankylä on ollut perinteinen maanviljelyksestä elävä kylä ja on edelleen. Kuusikymmen-luvulla alkoi suurten ikäluokkien poismuutto, joka näkyi merkittävästi myös Luovankylän väestön määrässä ja ikärakenteessa. Tästä alkoi kylän asukasmäärän pieneneminen, jota jatkui vuosikymmeniä. Nyt se on tullut taantumavaiheeseen ja on useita vuosia pysynyt vakiossaan eli vähän alle 100 asukkaan kylänä. Nyt 2000-luvun puolenvälin jälkeen kylän asukasmäärä on kokenut positiivista heräämistä. Kylässä on tällä hetkellä noin 20 kouluikäistä ja sitä nuorempaa lasta.

Kylä edustaa perinteistä maaseutumaisemaa laidun- ja viljelysmaineen. Kylällä kulkiessaan törmää vielä perinteisiin maaseudun eläimiin, kuten esim. lehmiin ja hevosiin. Kylästä löytyy ratsastustila, Hietikon ratsastustalli, joka on toiminut 1990-luvun alkupuolesta lähtien.

 

Luovankylästä on hyvät mahdollisuudet päästä nauttimaan usean lähikunnan läpi kulkevista luonto-/latureitistöistä. Luovankylän kupeessa on rauhoitettuja suo-alueita, kuten Lutakkonevan maasto, johon on Luovankylästä vain noin parin kilometrin matka. Luovankylästä Päntäneelle mentäessä löytyy toinen suo-alue, Tarkankeidas. Samoin Parran laskettelu- ja vapaa-ajankeskus sijaitsee muutaman kilometrin päässä. 

(Kuva: Lutakkoneva, talvi 2010).